Fostul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, actualmente judecator la Curtea Constitutionala, a criticat intr-un interviu acordat presei centrale tendinta actualei conduceri a institutiei de a promova binomul DNA-SRI, prin mentionarea SRI in fiecare comunicat de presa.
“Incerc sa evit sa vorbesc despre ce se intampla acum la DNA. Dar puteti avea un raspuns din modul cum am procedat eu. Niciodata in comunicatele DNA-ului, in vremea cand eram sef al DNA, nu a existat ca <Acest dosar s-a realizat cu sprijinul SRI>”, a precizat Daniel Morar.
Mai mult, acesta a atras atentia ca supercredibilizarea DNA poate duce la abuzuri de putere.
“In acest moment, ca si in anii anteriori, DNA-ul a inceput si s-a bucurat de atata credibilitate incat orice actiune a DNA-ului pare dorita, pare corecta, pare justificata si asa mai departe. Trebuie foarte mare atentie pentru ca la adapostul acestei credibilitati sa nu se comita greseli si mai ales abuzuri. E un moment in care toata lumea valideaza ce face DNA-ul, e un lucru la care n-am sperat in urma cu zece ani, dar acum trebuie sa ne gandim la risc. Adica trebuie sa facem lucrurile normal. Nu trebuie sa mizam pe aceasta credibilitate pentru ca nimic nu dureaza la nesfarsit”, a declarat Daniel Morar.
In acelasi interviu, Morar a dezavuat tendinta SRI de a-si manifesta autoritatea asupra Justitiei.
“Cand din partea SRI au aparut amenintari directe la Curtea Constitutionala sau amenintari prin articole de presa, atunci deja s-a depasit un cadru legal. Nu, n-au puterea sa ameninte institutiile statului si nu trebuie sa se mai ajunga aici. La fel cum o declaratie a unui reprezentant al SRI-ului ca urmareste dosarul pana la solutionarea definitiva este de neacceptat si de neinteles. Ne amintim ca in dimineata zilei urmatoare ultimei decizii de respingere a legii „Big Brother 3”, legea privind securitatea cibernetica, domnul judecator Toni Grebla a fost ridicat si dus la DNA ”. (Vlad Enciu)