Procurorii au cerut, marti, la Curtea de Apel Bucuresti, unde este judecat Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, ca acesta sa execute 25 de ani de inchisoare, pedeapsa maxima prevazuta pentru tratamente neomenoase in vechiul Cod penal.
In noul Cod penal, acestei infractiuni ii corespunde cea de crime impotriva umanitatii, ce are prevazuta pedeapsa de inchisoare pe viata, insa, cum Visinescu are peste 65 de ani, nu se poate cere o astfel de pedeapsa.
Astfel, procurorii au cerut pedeapsa mai favorabila de 25 de ani de inchisoare, incadrand faptele conform vechiului Cod penal.
Procurorii Parchetului instantei supreme au aratat ca Visinescu se face vinovat de infractiunea de care este acuzat si ca faptele sale au fost probate prin marturii, documente de arhiva si alte documente adunate pe parcursul intregului proces.
Anchetatorii considera ca in cazul fostului tortionar se impune o pedeapsa atat de mare pentru ca acesta avea posibilitatea sa evite derularea unui regim de exterminare in Penitenciarul Ramnicu Sarat, dar nu a facut-o, el avand puterea sa decida asupra sortilor celor care au murit in inchisoarea comunista.
Totodata, anchetatorii au solicitat instantei degradarea militara a lui Visinescu, care are gradul de locotenent colonel in rezerva.
Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au trimis in judecata pe Alexandru Visinescu pentru infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Visinescu a inceput in 24 septembrie 2014.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, “a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic”
In perioada in care la conducerea Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost Alexandru Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate, a aratat Parchetul instantei supreme.
“Totodata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa incalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv, conditiile de detentie inumane, relele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti erau tot atatea actiuni menite a duce la exterminarea fizica a persoanelor incarcerate”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Principalele categorii de detinuti aflate in penitenciar, asa cum reiese chiar dintr-o nota a lui Visinescu adresata Consiliului Securitatii Statului din 1967, erau fosti conducatori in guvernele burghezo-mosieresti si in conducerile PNT si PNL, fosti conducatori ai diverselor organizatii subversive, foste cadre de conducere dupa 23 August 1944, foste cadre MAI dupa 23 August 1944, fosti conducatori ai diverselor secte religioase si alte cazuri mai izolate.
Regimul impus de Visinescu in Penitenciarul Ramnicu Sarat nu asigura sub nicio forma conditiile minime de supravietuire pe termen lung, avand in vedere ca de cele mai multe ori sentintele se intindeau pe o perioada care depasea zece ani.
“Decesul detinutilor survenea, astfel, in urma unui proces lent, dar eficace, prin care acestia erau torturati fizic si psihic”, au precizat procurorii.
Din documentele studiate de anchetatori au fost identificati 138 de detinuti care au trecut prin Penitenciarul Ramnicu Sarat in mandatul lui Visinescu.
Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache.
Inainte de a fi numit in functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile Mislea si Jilava, la inceputul anilor ’50.
Visinescu a lucrat in cadrul grupei operative a inchisorii in perioada decembrie 1954 – aprilie 1956. Decizia autoritatilor de a dezafecta penitenciarul Ramnicu Sarat l-a propulsat pe fostul comandant in functia de inspector in cadrul aparatului central al Directiei Generale a Penitenciarelor. Ulterior, intre 1965 si 1976, a detinut functii de conducere in cadrul inchisorilor Ploiesti si Ilfov si a predat la scoala de subofiteri de penitenciare.
In prezent, el traieste intr-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe luna. (Vlad Enciu)