O anomalie procedurala reclamata de avocata Carmen Obirsanu in dosarul in care l-a aparat pe fostul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Timis, comisarul sef Gheorghe Popescu, care a fost demis din functie in baza unui document clasificat, a fost confirmata de presedinta de onoare a Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Viorica Costiniu.
Aceasta a dezvaluit, in cadrul unei dezbateri la care au participat parlamentari si reprezentanti ai ONG-urilor, ca in cauzele penale in care exista documente secrete provenite de la serviciile de informatii, magistratii au obligatia de a judeca fara a arata aceste documente inculpatilor sau avocatilor acestora.
In acest sens, a precizat Viorica Costiniu, au fost semnate angajamente secrete, prin care judecatorii s-au obligat, sub sanctiune disciplinara, sa nu puna la dispozitia partilor sau aparatorilor aceste documente.
“Legea sigurantei nationale s-a promulgat recent si a prevazut, sub sanctiune disciplinara… s-a introdus o litera: I (din Legea 51, Legea Sigurantei), in care obliga, sub supravegherea unui director de securitate, a unui ofiter se securitate care poate sa ma verifice ce masuri iau in dosar, sa imi iau angajamente cu privire la instrumentarea anumitor documente care sunt in dosar. Adica ce presupune? Ca eu daca am intr-un dosar anumite documente, pot sa am acces la ele numai eu, sa-mi formez o opinie, nici inculpatul, nici avocatul nu au acces la aceste documente si eu pot sa judec dosarul si sub influenta acestor documente la care ceilalti nu au voie. Daca eu incalc, lucru pe care l-am facut o data, si pun la dispozitie si avocatului si inculpatului, sunt sustenabila de sanctiune. La ce a dus acest lucru?Angajamentele s-au semnat. Toata magistratura romana… sunt putini care n-au semnat”, a declarat Viorica Costinu, in prezent judecator la Sectia II-a Penala a Curtii de Apel Bucuresti.
In aceste conditii, cand deciziile judecatorilor au la baza documente clasificate care nu pot fi aratate inculpatilor sau avocatilor, este cat se poate de clar ca, in Romania, se incalca flagrant dreptul la aparare. “Totusi, documentele clasificate din dosare pot fi consultate de avocatii care au obtinut un certifict ORNISS, insa, deocamdata, nu stiu pe cineva care sa fie autorizat sa aiba acces la documente secrete. M-am confruntat cu o asemenea situatie in dosarul fostului sef al IPJ Timis, cand, paradoxal, chiar daca nu am avut acces la probele din dosar, am invocat un viciu de forma si am obtinut castig de cauza”, spunea Carmen Obirsanu dupa procesul castigat in cazul lui Gheorghe Popescu. Dezvaluirea judecatoarei Viorica Costiniu se coroboreaza cu declaratia generalului SRI Dumitru Dumbrava, care a spus ca instantele sunt considerate un fel de camp tactic, iar SRI isi pastreaza interesul in cauzele penale si ii urmareste pe magistrati pana la solutionarea definitiva a dosarelor. (Gigi Ilas)
Bravo. Un material cu adevarat foarte de impact.INCREDIBIL