ARESTUL LA DOMICILIU! Guvernul a decis ca arestul la domiciliu in timpul urmaririi penale va fi de doar 30 de zile, putand fi prelungit pana la maxim 180 de zile. In faza de judecata arestul la domiciliu nu depaseste 5 ani in total

arest_impact

Guvernul a decis, astazi, prin Ordonanta de Urgenta, ca masura arestului la domiciliu in timpul urmaririi penale poate fi luata pentru cel mult 30 de zile si prelungita tot cu cel mult 30 de zile, dar durata maxima a masurii nu poate depasi 180 de zile. In faza de judecata arestul la domiciliu se dispune pe cate 30 zile, dar nu depaseste 5 ani in total.


Prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate prevederile referitoare la durata arestului la domiciliu incluse in Codul de procedura penala. Legislatia a fost pusa astfel in acord cu decizia Curtii Constitutionale din 7 mai, referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 222, privind durata arestului la domiciliu, din Codul de procedura penala.

Actul normativ adoptat de Guvern creeaza cadrul normativ necesar aplicarii arestului la domiciliu in faza de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta, in limite si coordonate constitutionale. Prin modificarile decise marti a fost reglementata durata maxima de dispunere a masurii arestului la domiciliu, cu posibilitatea prelungirii acesteia pentru durate care, de asemenea, au maximum prevazut in mod expres, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

Astfel, in cursul urmaririi penale, arestul la domiciliu poate fi stabilit pentru o durata de cel mult 30 de zile si prelungit numai in caz de necesitate, daca se mentin temeiurile care au determinat luarea masurii sau daca au aparut temeiuri noi, fiecare prelungire neputand sa depaseasca 30 de zile. Durata maxima a masurii arestului la domiciliu, in cursul urmaririi penale, este de 180 de zile.

Prelungirea arestului la domiciliu poate fi dispusa de catre judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla locul unde s-a constatat savarsirea infractiunii ori sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. Judecatorul de drepturi si libertati este sesizat in vederea prelungirii masurii de catre procuror, prin propunere motivata, insotita de dosarul cauzei, cu cel putin cinci zile inainte de expirarea duratei acesteia, potrivit modificarilor aprobate de Guvern.

Durata privarii de libertate dispusa prin masura arestului la domiciliu nu se ia in considerare pentru calculul duratei maxime a masurii arestarii preventive a inculpatului in cursul urmaririi penale.

“Modificarea legislativa este necesara in regim de urgenta si cu precadere intrucat, in lipsa acesteia, nu poate functiona institutia arestului la domiciliu pentru faza de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta. O interventie legislativa rapida, printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului a fost solicitata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de catre Consiliul Superior al Magistraturii”, a mai aratat Guvernul.

Masura arestului la domiciliu in faza de judecata se va dispune pe o durata de maximum 30 de zile, arestul putand fi dispus din nou, dar astfel incat durata totala a arestului la domiciliu sa fie jumatate din maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunile judecate, dar nu mai mult de 5 ani.

Leave a Reply