Acuzat de implicare in reteaua de proxenetism de la Timisoara, judecatorul Nicolae Tomus, de la Judecatoria Timisoara, a decis sa renunte la silencio stampa si sa vorbeasca cu procurorii, marturia sa punand capat artificiilor procesuale din dosar.
Ne referim la tendinta procurorului de caz, Carmen Martinov, de a atrage in vartejul penal al dosarului o serie de persoane a caror singura legatura cu acest caz de coruptie sexuala era o banala intalnire profesionala cu judecatorul Tomus.
Insa, pentru a crea o perdea de suspiciuni in spatele careia sa-l poata “scapa” nestingherita pe proxenetul Paul Manzu sau sa-l tina la adapost pe martorul principal Petrica Stanciu, fost client de baza al retelei, procurorul Carmen Martinov nu a ezitat sa-l cheme la ordin pe servilul jurnalist de casa al DIICOT, caruia i-a indicat “pe surse” cateva directii de atac. Ceea ce s-a si intamplat…
Revenind la audierea judecatorului Nick Tomus, trebuie sa spunem ca aceeasi “trompeta” media a anuntat ca suspectul a recunoscut tot, tot, a facut si denunturile necesare unei clemente a legii, iar procurorul ar fi acceptat incheierea unui acord de recunoastere prin care Nicolae Tomus sa primeasca o pedeapsa cu suspendare. Acuma, sigur, nu intram in bucataria interna a DIICOT, insa este cel putin suspect tratamentul preferential aplicat judecatorului Nicolae Tomus, in conditiile in care alti suspecti din dosar, cu acuzatii mai putin grave (si ne referim doar la acuzatia de santaj retinuta doar in cazul lui Tomus) au fost arestati preventiv.
In conditiile in care, conform articolului 480 din Noul Cod de Procedura Penala, acordul de recunoastere a vinovatiei se poate incheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea penala prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult 7 ani, este cel putin ciudat faptul ca Nicolae Tomus a beneficiat de aceasta clementa legislativa, intrucat Noul Cod Penal, la articolul 211, pedepseste traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, in cazul de fata – minori, infractiune care s-a retinut si in cazul lui Nicolae Tomus, cu inchisoare de la 3 la 10 ani. Sa intelegem ca solidaritatea de breasla, in cazul de fata, intre magistrati, transforma legea penala intr-un element de prestidigitatie?
“Un acord de recunoastere a vinovatiei incheiat cu suspectul Nicolae Tomus este imposibil de luat in calcul, atata vreme cat a fost acuzat de savarsirea unor infractiuni pedepsite cu pana la 10 ani de inchisoare. Daca e sa luam ca reper condamnarea din cazul judecatorului Mircea Moldovan, de la Curtea de Apel Bucuresti, care a luat 22 de ani pentru fapte de coruptie, atunci pedeapsa si sporurile cumulate in cazul lui Tomus puteau ajunge la 26 de ani de inchisoare! Acest suspect a condus prostituate la domiciliul clientilor, vezi episodul Dorin Iepure, cand s-a aflat la volanul masinii, a santajat minore cu filmulete porno, le-a amenintat, le-a agresat, iar acuma i se pregateste o pedeapsa cu suspendare? E aberant! In cazul in care acest acord de recunoastere s-a incheiat, sa speram ca nu va fi validat de procurorul sef al DIICOT, Mircea Andres, altfel, pornind de la acest tratament discriminatoriu aplicat suspectului magistrat, voi sesiza din nou Inspectia Judiciara din cadrul CSM”, spune avocatul Florin Kovacs, aparatorul unuia dintre suspectii arestati in acest dosar.
In incercarea de a afla daca, in cazul magistratilor, acordul de recunoastere a vinovatiei se poate incheia si pentru infractiuni pentru care legea prevede pana la 10 ani de inchisoare, am solicitat un punct de vedere purtatorului de cuvant al DIICOT, Structura Centrala, procurorul sef Mihaela Porime. Pana la ora redactarii acestui articol, domnia sa inca nu s-a pronuntat asupra delicatei probleme de Drept ridicate de noi… (G.I.)
era de asteptat! doar corb la corb nu-si scoate ochii, iar Nick a picat in asta ca musca-n laptele calului
Felicitari pentru articol. Acest aspect trebuie sesizat la CSM si alte structuri. Avocatul Florin K trebuie sa actioneze fara frica, abuzurile si intimidarile trebuie sa inceteze in tara asta. Societatea civila, presa si opinia publica nu trebuie sa mai accepte derapajele niciunei institutii ale statului, iar daca nu se poate mai iesim odata in strada ,la o noua revolutie.
Procurorii comunisti sa plece acasa! Altfel sa-si aminteasca in fiecare zi ca sunt platiti din banii nostri sa ne apare de hoti, nu sa pactizeze cu ei