Astazi a intrat in vigoare o lege asteptata de 25 de ani, respectiv actul normativ care previne fraudarea votului prin verificarea electronica a alegatorilor.
Mai exact, autoritatile vor verifica CNP-ul fiecarei persoane prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal. Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 349 din 20 mai si a intrat in vigoare incepand cu data de astazi.
Acest act normativ va inlocui, practic, actuala Lege a alegerilor locale si va introduce folosirea unui Sistem informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.Concret, inainte de a vota, alegatorii vor prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul sectiei de votare care se va ocupa de inscrierea codului numeric personal (CNP) in sistemul informatic.
“Accesul alegatorilor in sala de votare are loc in serii corespunzatoare numarului cabinelor. Fiecare alegator prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al sectiei de votare, care inscrie codul numeric personal al alegatorului in Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal”, se precizeaza in lege.
In situatia in care alegatorul nu va figura in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara, sistemul va semnala daca persoana respectiva are 18 ani, si-a pierdut drept de vot, este arondat la alta sectie de votare, este omisa din lista electorala permanenta si are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respective; nu a formulat o solicitare de a fi inscrisa in Registrul electoral cu adresa de resedinta, si-a mai exercitat dreptul de vot la acelasi scrutin.
In baza acestor verificari in sistem, dupa caz, alegatorul va fi impiedicat sa voteze, daca n-are 18 ani sau daca si-a pierdut drepturile electorale, va fi indrumat catre sectia de votare la care este arondat, daca acesta s-a prezentat la sectia gresita, va fi indrumat catre sectia de votare unde a fost arondat conform resedintei, daca acesta a solicitat sa fie inscris in Registrul electoral cu adresa de resedinta, va fi inscris in lista electorala suplimentara, daca este omis din lista electorala permanenta (daca are domiciliul in raza teritoriala a sectiei de votare respective si nu a cerut inscrierea in Registrul electoral cu adresa de resedinta), va fi lasat sa voteze, daca indeplineste conditiile legale si este inscris in lista electorala permanenta/copia de pe lista electorala complementara.
In cazul in care apar probleme de functionare ale sistemului informatic, votarea nu va fi suspendata sau intrerupta, prevede Legea nr. 115/2015: “In aceasta situatie, alegatorii prezinta actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al sectiei de votare desemnat de presedintele acestuia, care consemneaza pe suport electronic sau de hartie, dupa caz, codurile numerice personale ale alegatorilor si ora la care s-au prezentat la vot”. De implementarea si gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal se va ocupa Autoritatea Electorala Permanenta, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale si al Institutului National de Statistica. Acesta se va folosi de datele si informatiile din Registrul electoral, Registrul sectiilor de votare si listele electorale complementare.
Conform presedintelui Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul Mihai Voicu, STS deja a achizitionat si testat echipamentele prin care alegatorii vor fi verificati inainte de a vota la alegerile locale.
“Inainte de a primi buletinul de vot, un operator iti scaneaza cartea de identitate, codul numeric personal intra in sistemul centralizat. Automat se verifica daca acea persoana a mai votat la alta sectie de votare. Daca a mai votat, exista pedeapsa penala. In acest moment, directorul STS ne-a asigurat ca toate conditiile tehnice sunt indeplinite, ba mai mult decat atat, ca acest sistem a fost experimentat acum aproximativ doi ani, la niste alegeri partiale de deputati si senatori”, a declarat Mihai Voicu.
Acesta a precizat, la momentul respectiv, ca sistemul va fi folosit la alegerile locale din 2016 daca parlamentarii vor adopta noile prevederi. Codul penal prevede, in prezent, ca persoanele care voteaza de doua sau mai multe ori risca sa fie pedepsite cu inchisoare de la sase luni la trei ani sau cu amenda si interzicerea unor drepturi. La fel pot fi pedepsiti si cei care voteaza desi nu au acest drept sau care introduc in urma mai multe buletine de vot decat au dreptul. De asemenea, autoritatile pedepsesc si tentativa de frauda. O alta noutate adusa de Legea alegerilor locale este faptul ca presedintii consiliilor judetene vor fi alesi prin vot indirect.Mai exact, acestia vor fi votati de catre consilierii judeteni, la fel cum se va intampla cu vicepresedintii. Totodata, prin vot indirect vor fi alesi si viceprimarii, de catre consilierii locali.
“Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect, de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale”, se mentioneaza in actul normativ.Prin vot direct al cetatenilor se vor alege consilierii locali, cei judeteni si primarii. Consiliile locale si judetene vor fi alese pe baza scrutinului de lista, iar primarii — prin scrutin uninominal. Alegerile vor avea loc intr-o singura zi, numai duminica.
Votarea va incepe la ora 7:00 si se va incheia la ora 21:00. Vor avea drept de vot cetatenii romani care au cel putin 18 ani (in baza actului de identitate), iar acestia se vor putea prezenta numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care isi au domiciliul sau resedinta. Urmatoarele alegeri locale vor avea loc in anul 2016. (M.I.)