Perioada de provizorat la conducerea Directiei de Investigatie a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism, care a inceput dupa arestarea fostei sefe, Alina Bica, s-a incheiat.
Dupa ce a lasat in suspans eventuala desemnare a procurorului Daniel Constantin Horodniceanu la sefia institutiei, presedintele Romaniei, Claus Iohannis, s-a decis sa semneze decretul de numire in functie pe o perioada de trei ani. Daniel-Constantin Horodniceanu a fost propus pentru aceasta functie, pe 9 aprilie, de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, aminteste Agerpres.
Pe 4 mai, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat aviz pozitiv numirii procurorului Daniel Constantin Horodniceanu in functia de procuror-sef al DIICOT. Ulterior, seful statului a solicitat CSM, spre consultare, stenograma sedintei in care Daniel-Constantin Horodniceanu a fost intervievat si documentele avute in vedere la adoptarea hotararii prin care a fost avizata aceasta propunere.
Astfel, a consultat si proiectul de management al noului sef DIICOT, totodata evaluand si raspunsurile acestuia la intrebarile ce-au vizat anumite riscuri potentiale din activitatea institutiei cu atributii in combaterea infractiunilor de crima organizata si terorism. Astfel, pornind de la blocajul psihologic si institutional provocat de arestarea fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, candidatul final la preluarea functiei vacante si-a propus crearea unui moment “zero” prin readucerea spiritului de echipa si responsabilizarea fiecarui procuror.
De asemenea, Horodniceanu a identificat mai multe riscuri la adresa DIICOT, respectiv scurgerile de informatii din dosare, influentarea deciziilor procurorilor de catre persoane cu putere economica si financiara, interesul unor persoane din lumea interlopa locala de a recruta politisti si magistrati, cresterea gradului de specializare a infractorilor in domeniul criminalitatii organizate, lipsa de protectie fizica a procurorilor, campanii de presa care au indus o presiune psihologica asupra procurorilor, mai ales in cadrul unor dosare in care sunt implicati politicieni si oameni de afaceri. Reamintim ca unul dintre candidatii initiali la preluarea acestei functii a fost si seful DIICOT Timisoara, Mircea Andres, insa acesta s-a retras inainte de selectia finala… (V.E.)