Curtea Constitutionala a Romaniei a luat in dezbatere, joi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.235 alin.(1) din Codul de procedura penala, dispozitii care au urmatorul continut:
”Propunerea de prelungire a arestarii preventive impreuna cu dosarul cauzei se depun la judecatorul de drepturi si libertati cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive’”.
“In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art. 235 alin.(1) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care nerespectarea termenului ‘cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive’ atrage incidenta art. 268 alin.(1) din Codul de procedura penala. Curtea retine ca nerespectarea terului de depunere a propunerii de prelungire a arestarii preventive la judecatorul de dmenrepturi si libertati ‘cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive’ este de natura sa cauzeze o vatamare procesuala, concretizata in incalcarea dreptului fundamental la aparare al inculpatului arestat, consacrat de art.24 din Constitutie si de art.6 par.3 lit.b) din Conventia pentru apararea drepturilor si a libertatilor fundamentale, pe de o parte, si incalca dispozitiile constitutionale ale art.124 privind infaptuirea justitiei, pe de alta parte”, se mai spune in comunicat.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Tribunalului Suceava – Sectia penala. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentatein cuprinsul deciziei, care se va publicain Monitorul Oficial al României, Partea I. (V.E.)