Obligatia impusa avocatilor, notarilor, agentilor imobiliari, bancilor, cazinourilor si altor categorii de persoane si societati comerciale de a raporta la ANAF, zilnic, toate operatiunile de peste 5.000 de euro de care “au luat cunostinta” a starnit revolta unora persoanele vizate de noul Cod de Procedura Fiscala.
“N-o sa devin niciodata informatorul ANAF, pentru ca aceasta dispozitie loveste in Statutul profesiei de avocat, care prevede ca, in relatia cu clientul, confidentialitatea este esentiala. Mai exact, conform articolului 113 din Statut, avocatul este confidentul clientului, iar confidentialitatea si secretul profesional garanteaza increderea in avocat si constituie obligatii fundamentale ale avocatului. In aceste conditii, se poate spune ca noua prevedere din Codul de Procedura Fiscala loveste in credibilitatea profesiei de avocat”, considera avocatul Florin Kovacs.
In cazul in care va fi adoptat, noul Cod de Procedura Fiscala va transforma ANAF-ul intr-un autentic Big Brother, intrucat, cu ajutorul informatorilor, va supraveghea toate miscarile sumelor de bani mai mari de 5.000 de euro la nivel national.
Obligatia denuntarii clientilor este reclamata ca inacceptabila pentru ca incalca secretul profesional, poate deveni o sursa de abuzuri si transforma ANAF in supraveghetorul tuturor miscarilor de bani la nivel national. Conform unei modificari propuse in Codul de procedura fiscala, dupa inchiderea dezbaterii publice asupra proiectului de lege, si facuta publica abia dupa aprobarea in guvern, avocatii, contabilii, expertii contabili, consultantii fiscali, auditorii, dar si alte categorii vor fi obligati sa transmita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala(ANAF), zilnic, “operatiunile in lei sau in valuta despre care au luat cunostinta cu ocazia desfasurarii activitatii, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 5.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele”.
Guvernul sustine ca masura prezinta avantajul constituirii, la nivelul ANAF, a unei baze de date care sa fie valorificata atat in scopul identificarii evaziunii fiscale, respectiv a veniturilor nedeclarate, cat si in scopul eficientizarii activitatii de executare silita, prin poprire. (G.I.)