Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania (ANCMMR) a dat publictatii un comunicat in care compara ANAF cu Militia Economica din vremea comunismului, singura diferenta fiind ca, inainte de 1989, se sanctionau firme de stat, iar acum – firme private.
”Scopul unei campanii anti-frauda este combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu sanatos de afaceri si cresterea incasarilor la bugetul de stat, nu lichidarea unui numar cat mai mare de firme. Desi sustinem combaterea evaziunii fiscale, consideram ca modul in care s-a desfasurat campania ANAF pana in prezent, prin suspendarea activitatii unor societati comerciale pentru nereguli in gestiunea interna sau lipsa unor elemente de birocratie, va avea consecinte dezastruoase asupra economiei si asupra incasarilor la bugetul de stat, obtinandu-se efectul invers celui dorit”, se spune an comunicatul semnat de presedintele ANCMMR, Cora Muntean.
Asociatia considera ca legislatia actuala – OUG nr. 91/2014, care modifica si completeaza OUG nr.OUG nr. 28/1999- are ”prevederi abuzive si necesita modificari majore”, dupa cum abuzive sunt si ”sanctiunile aplicate de ANAF pentru nereguli gasite in gestiunea interna a unei societati, cum ar fi plusuri sau minusuri in gestiune sau lipsa unor elemente de documentatie interna”, intrucat aceste nereguli ”nu constituie neaparat dovezi ale evaziunii fiscale”.
”Diferentele de bani in plus sau in minus in casa de marcat, pot proveni din diverse alte surse, sau din greseli de calcul. Desigur ca aceste diferente pot proveni si din evaziunea fiscala, insa acest lucru trebuie probat. Atata timp cat nu influenteaza baza de impozitare, neregularitatile sub forma de plusuri sau minusuri in gestiune nu reprezinta o dovada a evaziunii, ci chestiuni legate de gestiunea si disciplina economica a fiecarui agent economic in parte”, remarca ANCMMR.
Asociatia arata ca ANAF ar trebui sa ”sanctioneze nereguli legate de fiscalitate, nu de disciplina financiara”,o institutie cu atributii de sanctionare a disciplinei financiare fiind ”similara cu cea a militiei economice, din perioada comunista, cu deosebirea ca sanctioneaza firme private, nu de stat”.
”Atragem atentia asupra faptului ca suspendarea activitatii unui agent economic pentru o perioada cuprinsa intre o luna si trei luni are consecinte deosebit de grave, si nu in putine cazuri duce la inchiderea definitiva a unitatii, rezultand in incasari reduse pentru buget si pierderea de locuri de munca, precum si la descurajarea persoanelor care si-ar dori sa deschida o afacere noua”, remarca asociatia.
ANCMMR propune ca ”suspendarea activitatii agentilor economici sa se faca numai in cazuri grave, cum ar fi unitatile care pun in pericol sanatatea publica” si ca ”amenzile date pentru evaziune fiscala sa fie proportionale cu fapta si stabilite la un nivel optim, astfel incat sa descurajeze evaziunea, dar sa nu duca la falimentul firmelor”.
”Recomandam ca la redactarea noilor reglementari, sa fie consultati oameni din mediul privat, reprezentanti atat ai IMM-urilor cat si ai companiilor mari, care cunosc cu exactitate problemele practice cu care se confrunta o companie din domeniul privat, si care, prin experienta lor practica, sunt in masura sa ajute la redactarea unei legislatii rezonabile”, se mai spune in comunicat. (G.I.)
Kkt de articol…comandat de hotii de TVA!…cum drequ se face ca eu vad evaziunea la fiecare colt de strada?Legea spune ca este obligatorie eliberarea bonului fiscal, dar eu nu primesc bon decat la supermarket…in rest toti fura.
P.S. Anaf fiti va rog mai vigilenti si felicitari
aici e doar opinia Asociatiei Nationale a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania, redata intr-un comunicat de presa! vrei bon fiscal la un bon de seminte, dar nu te deranjeaza evaziunea lui Marian Iancu de 35 de milioane de euro, ca n-am vazut sa comentezi! militian retard, numai de astia mici va luati