Magistratii Curtii de Apel Timisoara au trecut peste toate tentatiile unui parti-pris cu o banca de talia BCR-ului si au dispus, printr-o decizie definitiva, reangajarea unei consiliere care a fost concediata in mod absolut abuziv.
Valentina Cucos, consilier client zona rapida – Zona Retail 07, Budai Deleanu, a contestat in instanta faptul ca, in 17 februarie 2014, i s-a desfacut ilegal contractul individual de munca, sub pretextul unor motive disciplinare, fiindu-i imputat faptul ca a pus la dispozitia sefei sale directe parola de acces in sistemul informatic al bancii. Acest obicei de serviciu, mai cu seama in agentiile bancare cu personal redus, ar fi ramas fara niciun fel de consecinte juridice, daca persoana careia i-a fost incredintata parola nu ar profitat de faptul ca lucreaza de pe alt username si ar fi devalizat conturile unor clienti, printre care si cel al fostului viceprimar al Timisoarei, Adrian Romita Orza.
Mergand mai departe cu speculatiile, poate ca sefa ar fi apucat sa puna banii clientilor la loc inainte sa fie prinsa, doar „imprumutandu-i” pentru o anumita perioada, daca nu ar fi efectuat o mentiune pe contul lui Orza – „clientul nu doreste sa fie contactat” – si nu si-ar fi emis un card de debit pe numele fostului viceprimar pentru a putea extrage bani. In momentul in care conducerea bancii a descoperit acest furt din conturile unor clienti din categoria VIP, prima masura a fost luata impotriva Valentinei Cucos, desfacerea contractului de munca, iar a doau, nu la fel de dura, a vizat-o pe sefa Veronica Gavrian, careia i s-a suspendat contractul individual de munca pentru a fi trimisa in concediu de cresterea copilului.
„Nu ma simteam vinovata, pentru ca in agentia noastra era o practica curenta transmiterea parolei pentru ca activitatea sa nu se intrerupa pe perioada cat mergeam la masa. De unde sa fi stiut ca sefa foloseste parola pentru a face operatiuni clandestine in conturile unor clienti? Dupa 20 de ani de activitate in banca, fara nicio abatere, nu credeam ca voi ajunge vreodata sa fiu data afara pe motiv de indisciplina, dintr-un motiv absurd”, ne-a declarat Valentina Cucos dupa ce a fost concediata. De altfel, motivul absurd al „sentintei” profesionale a fost mentionat si in decizia de concediere nr. 205 din 14 februarie 2014, unde, paradoxal, apare si numele viceprimarului Adrian Orza.
„De la inceputul activitatii sale in BCR, doamna Cucos a furnizat username-ul si parola sa pentru SIBCOR V2 sefei sale Gavrian Veronica Silvia. Doamna Gavrian a efectuiat o serie de operatiuni neautorizate in conturile a 5 clienti BCR, prejudiciul recunoscut de salariata fiind de 2.678 euro, 5.200 USD si 20.990 RON, in perioada 2010 – iunie 2013. De asemenea, la data de 02.09.2013, doamna Gavrian (desi era in concediu medical) a introdus neautorizat in sistem mentiunea <clientul nu doreste sa fie contactat> pentru a ascunde existenta unui prejudiciu (client Orza Adrian Romita), utilizand user-ul si parola SIBCOR apartinand salariatei Cucos Valentina”, se spune in referatul de concediere semnat de seful de departament Anca Mihaela Gheorghias si supervizorul Eugenia Laura Ciotlos.
Citind aceasta decizie de concediere, nu poti sa nu te intrebi de ce este intocmita pe numele Valentinei Cucos si nu pe cel al Veronicai Gavrian, persoana care acum ar fi trebuit sa se afla in atentia organelor de cercetare penala. Indiferent daca, intre timp, aceasta a reparat prejudiciul, aducand banii clientilor inapoi. Dar, din ratiuni de imagine, sefii BCR au considerat oportun sa puna batista pe tambal si sa concedieze doar angajatul care a procedat, respectand o cutuma interna, asa cum i-a cerut un superior, pentru ca activitatea bancii sa decurga in cele mai bune conditii. Tocmai acest lucru l-au remarcat si magistratii Curtii de Apel, Carmen Parvulescu si Raluca Panaitescu, care au dispus reintegrarea reclamantei pe postul detinut anterior desfacerii contractului de munca si plata retroactiva a salariilor.
Decizia instantei de apel a fost primita cu surprindere totala de avocatul partii reclamante, avand in vedere modul cum a fost tratat acest caz la instanta de fond. „Recunosc ca a fost o surpriza decizia Curtii de Apel, dupa ce doamna judecator Olimpia Matias, de la Tribunalul Timis, nu ne-a dat nicio speranta. A respins contestatia ca si cum clienta mea ar fi devalizat conturile celor 5 clienti. Ulterior, am si aflat ca domnia sa avusese un credit la BCR, pe care l-a mutat la alta banca, altfel ar fi trebuit sa faca o cerere de abtinere de la judecarea cauze. Mai atenti la detaliile acestui litigiu de munca, magistratii Curtii de Apel ne-au repus in drepturi”, spune avocatul Florin Kovacs. Bucuria reclamantei a fost aproape violenta la aflarea vestii ca a castigat procesul cu banca.
„Efectiv, nu-mi vine sa cred! Pentru mine e cea mai importanta veste din ultimii ani. Imi pierdusem speranta, de altfel i-am si spus domnului avocat sa nu mai faca apel pentru ca sigur vom pierde. Cine se pune cu BCR? Dar iata ca exista si judecatori drepti si curajosi, care pot trece peste toate eventualele presiuni care se pot face in timpul judecarii unui dosar. Multumesc domnului avocat pentru increderea in adevar si judecatorilor care nu fac rabat de la adevar si dreptate”, a precizat Valentina Cucos. (G.I.)
Săracu Adi Orza, a pus si el 5000 de dolari deoparte, fara stirea nevestei si s au apucat nenorocitii de la BCR sa il jefuiască!!@ Dar ce au crezut ca e Vâlcov??? Cum fura unii agoniseala omului mai frate!!@@ Rusine sa va fie hotilor,,,
Eu cred ca Banca a gresit prin faptul ca a dezvăluit numele clientului intr o decizie de concediere. Ce legătură are sa il expui pe Orza cu hotia de la Bcr?
Bine bine, dar cu Orza ce ati avut mai fratilor?? Nu mai poate omul sa aiba un cont secret?
Daca Orza nu umblase la acest cont de 5 ani, cu siguranta ca era o spaga de care uitase! Si l-au dat de gol tocmai cei care ar fi trebuit sa i-o pazeasca? Fereasca Sfantul de asemenea bancheri 🙂
Romita, e hazliu cum iti descopera presa conturile! Unii si le ascund prin paradisuri fiscale, prin Elvetia, tu la o amarata de agentie a BCR 🙂