Zeci de familii nevoiase sau chiar oameni de afaceri neinspirati au fost evacuati silit, in ultimii ani, din locuintele proprietate personala, din cauza “colaborarilor” esuate cu camatarii din Timisoara.
Descinderile procurorilor DIICOT de saptamana trecuta si retinerea unora dintre afaceristii care ofereau imprumuturi facile cu garantii imobiliare au vizat doar o mica parte din fenomenul camatariei locale, in conditiile in care prejudiciul retinut de anchetatori in cele cateva dosare se apropie, conform estimarilor facute publice, de 800.000 de euro.
Spre exemplu, intr-un singur alt dosar instrumentat de DIICOT in urma cu cativa ani, cand chirurgul de nationalitate siriana Al Barri Kamal, care oferea bani cu camata, a fost trimis in judecata pentru inselaciune, prejudiciul se ridica la aproape 2,5 milioane de euro. La vremea respectiva, omul de afaceri Haitham Hamati a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis in care relata faptul ca, pentru plata unor datorii urgente, a imprumutat bani de la Al Barri Kamal, medic chirurg de la Clinicile Noi.
“Acesta a fost de acord sa-mi dea sume de bani cu dobanda, insa nu a dorit sa incheiem un contract de imprumut, cerandu-mi sa-i transmit, prin contract de vanzare-cumparare, dreptul de proprietate asupra bunurilor detinute de mine sau cele doua societati, urmand ca, dupa restituirea imprumutului, sa-mi retransmita proprietatea imobilelor“, se preciza in reclamatie, dezvaluindu-se mecanismul prin care imprumuturile luau forma unor tranzactii imobiliare.
In aceste conditii, Haitham Hamati a spus procurorilor ca a imprumutat de la Al Barri Kamal, in mai multe transe, suma totala de 280.000 dolari. In contul acelei sume s-au intocmit acte de vanzare-cumparare fictive pentru o casa din Calea Lipovei nr. 87, unde acum se afla restaurantul “Casa Voastra”, un spatiu comercial din bulevardul Eroilor nr. 10 – 12, un alt imobil din Piata Balcescu nr. 5, doua apartamente cu o camera situate pe str. Petöfi Sandor si zona Bucovina, dar si pentru doua terenuri in suprafata totala de 8.000 mp, aflate in localitatea Chisoda.
“Ulterior, a pretins ca, pe langa suma de 400.000 dolari, pe care i-am achitat-o intr-o perioada de cinci ani, sa-i mai achit inca un milion de dolari, intrucat, in caz contrar, el va ramane cu toate bunurile mele“, s-a mai mentionat in plangerea penala inaintata Parchetului Timis. Ulterior, Haitham Hamati a fost de acord sa achite camatarului si milionul de dolari reprezentand “dobanda”, insa Al Barri Kamal a refuzat, fireste, in conditiile in care valoarea de piata a imobilelor si terenurilor pe care le “cumparase“ de la Haitham Hamati se ridica la aproximativ 2,5 milioane euro.
La un moment dat, din cauza scandalului starnit de evacuarea silita din casa de pe Calea Lipovei a familiei Haitham Hamati, a fost necesara interventia presedintelui de onoare a Ligii Arabilor Sirieni din Romania, Omar Hayssam, insa nici acesta nu a reusit sa-l induplece pe camatar sa nu-si falimenteze un conational. Desi probele adunate de procurori au fost zdrobitoare si au relevat autentice acte de camatarie, instantele de judecata nu au reusit sa pronunte nici o condamnare, desi era tras la raspundere penala cel mai important camatar din vestul tarii. Dupa cum apreciau conationalii sai din Timisoara, acest medic chirurg rula in imprumuturile cu garantii imobiliare cateva milioane de euro…
„Noua, judecatorilor, nu ne ramane decat sa dispunem evacuarea paratilor”
In timp ce persoanele evacuate isi pun toata speranta salvarii averii in judecatori, in instantele de judecata, magistratii spun ca un contract reprezinta vointa partilor si nu pot trece peste rigoarea actelor foarte bine intocmite de notari.
“Avem pe rol foarte multe cauze in care se solicita evacuarea persoanelor care nu au reusit sa achite la termen anumite imprumuturi pe care le-au girat cu locuinta. Desi in unele cazuri se acuza faptul ca acele contracte de vanzare-cumparare a locuintei au fost semnate in conditii de necunoastere a celor stipulate in document, respectiv pierderea casei in cazul nerambursarii sumei imprumutate, in majoritatea dosarelor ajunse pe rolul instantei avem de a face cu oameni care, constient, au girat cu apartamentul imprumuturi modeste. Putem spune ca proprietatea a fost subevaluata de cateva zeci de ori. Actele sunt foarte bine intocmite, camatarii beneficiaza de colaborarea unor juristi cu experienta, asa ca instantei nu-i ramane decat sa dispuna evacuarea paratului, intrucat locuinta nu-i mai apartine. Aceasta practica s-a transformat, cu timpul, intr-un adevarat fenomen, de aceea presa ar avea un rol deosebit in avertizarea potentialilor clienti ai camatarilor, sa deschida bine ochii atunci cand semneaza un act, pentru ca au toate sansele sa ramana fara locuinte. Dupa cum stiti, organele de cercetare penala au avut in vizor, nu cu mult timp in urma, adevarate retele profilate pe aceasta metoda de a achizitiona – cu bani putini si prin intermediul imprumuturilor venite in situatii critice pentru solicitanti – apartamente in cele mai diverse locuri din oras. Presa a mediatizat chiar si cazul unei camatarese din Iasi, care evacuase zeci de persoane din casele cu care s-au girat imprumuturi. Toti cei care au nevoie stringenta de bani ar fi bine sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si pune casa amanet in contul vreunui camatar”, recomanda un magistrat timisorean care a solutionat, cu regretul de a fi aplicat legea, zeci de dosare privind evacuarea unor victime ale camatarilor
Chiar si dupa achitarea imprumutului se poate ramane pe drumuri
Care este mecanismul acestei afaceri? Cand cel care are nevoie stringenta de bani apeleaza la un camatar, garantia ce i se cere este un act de vanzare-cumparare incheiat oficial la un notar. Vanzatorul este cel care doreste sa imprumute banii, iar cumparatorul este camatarul. Este foarte simplu la prima vedere, dar daca, din diverse motive, persoana creditata nu poate sa inapoieze banii, camatarul nu are de indeplinit decat o simpla formalitate: sa cheme politia, pentru a-l evacua pe fostul proprietar. Mai mult chiar, nimeni nu garanteaza ca si inainte de termenul convenit camatarul nu va solicita evacuarea rau-platnicului. Acest lucru se poate intampla atunci cand in contract nu este prevazuta o clauza prin care sa se stabileasca dreptul – care se prezuma, dar este indicat sa se consemneze si in scris – ca debitorul sa ramana in locuinta o anumita perioada de timp de la semnare, respectiv pe toata perioada creditarii. Altfel, chiar si dupa achitarea integrala a imprumutului, se poate ramane pe drumuri. Este si cazul unei familii din Timisoara, care a acceptat sa gajeze cu propriul apartament un imprumut in valoare de 5.000 de dolari al unui prieten. Bineinteles, amicul nu a mai achitat banii. Problema a aparut in momentul in care cei doi si-au dat seama ca in loc sa semneze un act de garantie, au semnat un veritabil contract de vanzare-cumparare. “Cand am semnat, ni s-a dat de inteles ca este vorba despre un act de garantie, nicidecum un contract de vanzare-cumparare. Inainte de a semna ni s-a recomandat sa ne grabim, deoarece notarul este foarte ocupat. De aceea, nu am mai apucat sa citim actele pe care ne-am pus iscalitura”, au explicat, in instanta, cele doua persoane care, daca nu se intampla vreo minune juridica, vor ramane fara casa.
Si camatarii pot ramane fara bani
In realitate, daca o persoana fizica doreste sa imprumute bani alteia, fie ea fizica sau juridica, si solicita garantii, nu se poate folosi de contractul de vanzare-cumparare.
“Legea spune ca actul care sta la baza relatiilor financiare dintre doua persoane fizice este contractul de imprumut cu ipoteca, nu contractul de vanzare-cumparare”, ne-a declarat unul dintre notarii care recunoaste ca unii dintre colegii sai de breasla sunt implicati in astfel de afaceri. “In cazul in care incheiem un contract de imprumut cu ipoteca nu putem fi dati afara pur si simplu. Inainte de toate, trebuie sa urmeze un proces, timp in care putem strange banii si plati datoria. Daca, insa, nu reusim sa restituim banii, putem vinde apartamentul si sa ramanem cu diferenta”, spune notarul.
Putini stiu ca, paradoxal, si camatarii pot ramane fara bani. In acest caz este necesar ca, pe langa contractul de vanzare-cumparare solicitat imperios de camatar, sa fie incheiat si un contract de imprumut. Acesta poate fi incheiat din motive de siguranta, la solicitarea celui care are nevoie de bani, dar nu la notar.
“Daca neoficial se incheie un act din care sa rezulte ca nu a fost o vanzare, ci un imprumut, actul de vanzare-cumparare isi pierde valabilitatea. Acest lucru se intampla deoarece actul de imprumut contrazice cele declarate de parti in contractul de vanzare-cumparare. Printr-un astfel de mecanism, si camatarul poate ramane fara bani. De aceea, eu cer clientilor sa imi spuna clar de ce acte au nevoie si in ce scop”, mai spune notarul, care a avut amabilitatea sa discute cu noi, confidential, despre fenomenul afacerilor imobiliare disimulate sub masca ispititoare a imprumuturilor financiare.
Gh. Ilas
acest Kamal nu poate fi clintit! are prea multi bani, are prea multi prieteni
tin minte cand si-a dat conationalul afara din casa! cred ca toata jandarmeria era pe strada…