In timp ce Statele Unite si UE au inasprit sanctiunile impotriva Rusiei, ca urmare a crizei din Ucraina, Romania face nota discordanta si continua sa semneze contracte de sute de milioane de euro cu marile companii rusesti vizate de sanctiunile internationale.
Printre acestea se numara si gigantul petrolier Gazprom, care, prin divizia sa din Serbia, NIS Petrol, tocmai a anuntat demararea unui program de investitii in valoare de peste 600 milioane de euro pentru explorarea, dezvoltarea si explorarea zacamintelor de petrol si gaze din Romania.
O buna parte din aceste investitii vor fi indreptate catre judetul Timis, dupa ce s-au descoperit zacaminte de titei intr-un perimetru din apropierea orasului Jimbolia, dar si pentru inceperea unei campanii de prospectiuni in zona localitatilor Periam si Biled.
“Acum suntem in faza de a evalua volumul, sa vedem daca este economic, daca merita sa se exploateze. Deci am văzut ca exista titei, iar acum trebuie să evaluam in ce cantitati. Aceasta este următoarea fază a activitatilor. Daca e petrol in cantitati suficiente pentru a incepe productia, atunci mergem mai departe“, a afirmat, recent, directorul general pentru Romania al NIS Petrol, Vadim Smirnov, intr-un interviu acordat Agerpres.
In paralel cu exploatarea zacamantului de la Jimbolia, Gazprom Neft, prin NIS Petrol, se pregateste de prospectarea altor perimetre petrolifere aflate pe raza judetului Timis, respectiv EX – 7 Periam si EX – 8 Biled, dupa cum au fost denumite la licitatia internationala organizata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, vara anului 2010.
La vremea respectiva, ANRM a semnat acordurile petroliere pentru perimetrele situate in vestul tarii cu East West Petroleum Corp., din Canada, castigatoarea licitatiei, insa, ulterior, rusii de la Gazprom Neft, prin NIS Petrol, au achizitionat o participatie de 85% din fiecare. Acordurile petroliere sunt de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare si au intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 22 noiembrie 2013.
Anexa nu a fost publicata, fiind clasificata secret de stat, conform legii, intrucat contine programul de investitii convenit in urma negocierilor dintre ANRM si companie.
“Sporirea capacitatii de productie a rafinariei de la Pancevo, in urma unor investitii in modernizarea a instalatiilor acestei companii, reprezinta motivul principal al interesului nostru pentru perimetrele din vestul tarii”, a mai declarat Vadim Smirnov, insistand pe ideea ca prospectiunile din Timis nu vizeaza gaze de sist, ci doar petrol si gaze naturale.
Recent, in urma unei licitatii publice, Gazprom Neft, prin NIS Petrol, a angajat o firma de cartografie si consultanta cartografica care se va ocupa cu identificarea si pregatirea terenurilor pentru explorare si, eventual, forajul de cercetare.
“Se va cauta petrol si gaze naturale pe un perimetru de peste 10.000 de hectare, majoritatea fiind terenuri private. Am primit autorizatie din partea statului de a prospecta aceste suprafete si de aici rezulta dreptul concret precum si obligatia de a ni se permite accesul pe aceste suprafete, ceea ce inseamna ca proprietarii si arendasii trebuie sa ne permita sa lucram. Legea il protejeaza insa si pe proprietarul de teren, deoarece compania petroliera este obligata sa plateasca compensari corespunzatoare pentru perioada scurtă de timp in care noi intram pe teren pentru a efectua masurători geofizice”, ne-a dezvaluit unul dintre specialistii topografii care urmeaza sa lucreze la prospectiunile din perimetrele Periam si Biled.
Conform unor surse care au tras cu coada ochiului la caietul de sarcini al licitatiei, pentru a se evita un alt episod Pungesti, unde taranii au refuzat accesul companiei Chevron pe terenurile satului, Gazprom a prevazut peste un milion de euro pentru “cumpararea” bunavointei proprietarilor de teren din Banat…
Gigi Ilas
cand toata lumea-i goneste, noi ii primim cu bratele deschise! ca la 23 august 1944! numai ca atunci am intors armele impotriva nemtilor, nu a americanilor! istoria se repeta