Medierea nu mai este obligatorie! In Timis, scolile de mediatori au scolarizat aproape 500 de persoane, de la care au incasat peste 500.000 de euro!

mediere 22

Profesia de mediator a intrat intr-un con de umbra din data de 25 iunie, dupa ce decizia Curtii Constitutionale privind neobligativitatea medierii a fost publicata in Monitorul Oficial. Cu alte cuvinte, justitiabilii care vor sa inceapa un proces nu mai sunt obligati ca, inainte de a se adresa instantelor de judecata, sa treaca pe la mediator pentru a fi informati cu privire la avantajele medierii. Judecatorii Curtii Constitutionale au considerat ca, prin instituirea obligarii justitiabililor de a se prezenta la un mediator petru sedinta de informare, conform articolul 2 din Legea 115/2012, sub sanctiunea inadmisibilitatii actiunii depuse pe rolul instantelor de judecata, se incalca articolul 21 din Constitutie, care consacra accesul liber la justitie. Astfel, se revine la situatia anterioara prevederilor instituite de Legea nr. 115/2012, care stabilea ca “persoanele fizice sau persoane juridice pot recurge la mediere in mod voluntar”. In motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea articolului 2 din Legea 115/2012, Curtea Constitutionala s-a referit si la Directiva Parlamentului European (2008/52/CE), care prevede ca “medierea ar trebui sa constituie o procedura voluntara, in sensul ca partile sunt ele insele responsabile de procedura si o pot organiza dupa cum doresc si incheia in orice moment”. In ciuda acestei decizii care a devenit obligatorie din data de 25 iunie 2014, reprezentantii Consiliului de Mediere au emis un comunicat in care promit ca se vor lupta din rasputeri pentru ca medierea sa redevina o procedura care sa nu poata fi ocolita de toti cei ce doresc sa se adreseze instantelor de judecata.


Consiliul de Mediere a luat act de motivarea Curtii Constitutionale a Romaniei a deciziei nr. 266 din 7 mai 2014. In lumina motivarii CRR a deciziei, Consiliul de Mediere a aprobat un program de modificare a Legii nr.192/2006, astfel incat procedura medierii sa devina una obligatorie pentru unele cazuri, aşa cum se arata si in motivarea CCR, respectiv o procedura constand in informarea asupra existentei unei legi apare, neindoielnic, ca o incalcare a dreptului de acces la justiţie, cu atat mai mult cu cat procedura se rezuma la o simpla obligatie de informare si nu la incercarea efectiva de solutionare a conflictului prin Mediere..Consiliul de Mediere va depune toate eforturile pentru transpunerea in legislatia nationala a dispozitiilor Directivelor Europene cu privire la mediere, cu respectarea prevederilor constitutionale, astfel incat medierea sa devina o procedura obligatorie, preluand si adaptand modelul altor tari din UE, respectiv Italia”, se arata in comunicatul Consiliului de Mediere.

Pe de alta parte, avocatii din Timis continua sa considere medierea doar o procedura inutila justitiabililor, dar care aduce multi bani in conturile mediatorilor.

“Medierea, ca institutie, se indreapta catre esec pentru ca, inca de la elaborarea legii care reglementeaza aceasta profesie, s-a dovedit a fi o afacere pentru anumite grupuri de interese. Sa nu uitam ca una dintre initiatoarele legii a fost domnisoara deputat PNL Alina Gorghiu, cea care avea scoala de formatori in domeniul medierii. Cu alte cuvinte, aceasta Alina Gorghiu, care s-a luptat si ca medierea sa devina obligatorie, a pus mana pe cateva milioane de euro din activitatea de scolarizare si autorizare a mediatorilor”, ne-a declarat avocata Carmen Obarsanu 

Revolta sa impotriva mediatorilor este cu atat mai credibila, cu cat sotul sau, Petre Obarsanu, este unul dintre cei 439 de mediatori din Timis. “Si sotul meu a facut cursul de mediator, chiar daca eu m-am opus! A avut vreo 7-8 clienti, dar a reusit un singur acord de mediere. O fiica si o mama, care au plecat plangand de la birou! Cred ca oricum voiau sa se impace!”, mai spune Carmen Obarsanu. Dupa piedica pusa medierii de catre Curtea Constitutionala, putem spune ca, in Timis, institutia mediarii a insemnat doar un tun de 500.000 de euro pentru scolile de formatori care au organizat cursuri in orasul de pe Bega, in conditiile in care obtinerea legitimatiei de mediator si autorizarea in profesie costa peste 1.000 de euro. Deocamdata, la nivelul judetului activeaza 439 de mediatori, printre care avocati, generali de politie si de pompieri, fosti judecatori, notari si chiar si absolventi de Constructii sau Jurnalism.

 

One thought on “Medierea nu mai este obligatorie! In Timis, scolile de mediatori au scolarizat aproape 500 de persoane, de la care au incasat peste 500.000 de euro!

  1. medierea s-a dorit o afacere pentru fosti magistrati, judecatori, politisti, avocati! iata ca pana la urma Curtea Constitutionala a taiat aceasta sinecura legalizata

Leave a Reply