Desi presedintele Klaus Iohannis a decis sa tina in suspans PSD si intreaga clasa politica din Romania, prin temporizarea validarii banateanului Sorin Grindeanu in functia de premier al Romaniei, surse importante de pe langa Palatul Cotroceni au dezvaluit ca aceasta propunere va trece, indiscutabil, de filtrul prezidential.
Motivul pentru care Klaus Iohannis ar putea fi de acord cu validarea lui Sorin Grindeanu, soldat disciplinat al PSD inca din 6 noiembrie 1996, tine de lobby-ul deosebit de puternic de care acesta beneficiaza in interiorul partidului, dar si in zona serviciilor secrete.
Desi tanarul viitor prim-ministru a negat faptul ca ar avea vreo legatura cu actualii sau vechii oameni ai serviciilor secrete, iar cursul la Academia Nationala de Informatii a SRI si prezenta in Comisia parlamentara de control a SRI ar fi doar o “greseala”, exista suficiente indicii care infirma, oarecum, independenta doctrinara a tanarului politician.
Iar pe de alta parte, aceleasi indicii confirma faptul ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, ar fi cedat presiunilor venite din partea obscura a politicii romanesti. Pornind de la faptul ca unul dintre fostii lideri ai PSD Caras-Severin a fost generalul SIE Ioan Talpes, fost consilier personal al presedintelui Ion Iliescu, persoana cu un cuvant greu de spus, inca, in PSD, putem trage concluzia ca fostul securist ar putea face parte din echipa de lobby a viitorului prim-ministru.
De altfel, presa din Caras-Severin l-a catalogat pe Talpes ca fiind “nasul” politic al judetului de la malul Dunarii, care a avut un singur oponent. Pe fostul lider PNL Sorin Frunzaverde, care acum este condamnat definitiv in dosarul Voturi pentru Iohannis. De cealalta parte, generalul SIE, in varsta de 72 de ani, nascut in Toplet, Caras-Severin, conform presei locale, a stat in spatele ascensiunii in PSD a baronului mehedintean Adrian Duicu, dar si a vicepresedintelui PSD Ioan Mocioalca sau a fostului primar al Resitei, Mihai Stepanescu.
Reamintim ca, in 2000, dupa ce Ion Iliescu a devenit presedintele Romaniei, Talpes a fost numit in functia de Consilier Prezidential, Sef al Departamentului Securitatii Nationale, Sef al Administratiei Prezidentiale (21 decembrie 2000 – 10 martie 2004). La data de 10 martie 2004, Ioan Talpes a fost numit in functia de Ministru de Stat pentru Coordonarea Activitatilor din Domeniile Apararii Nationale, Integrarii Europene si Justitiei, indeplinind aceasta demnitate pana la 28 decembrie 2004. In septembrie 2004 devine membru al Partidului Social Democrat. In noiembrie 2004, a fost ales ca senator PSD de Caraş-Severin. A parasit PSD in aprilie 2005 pentru a bulversa politica romaneasca prin infiintarea Uniunii Populare Social Crestine.
In perioada 9 aprilie 1992 – 31 iulie 1997, Ioan Talpes a indeplinit functia de director al Servicului de Informatii Externe (SIE), cu rang de ministru, inlocuindu-l in aceasta functie pe generalul Mihai Caraman. A avut misiunea de a realiza reforma democratica a serviciilor de informatii din România si de a asigura legaturile cu serviciile de informatii din tarile membre NATO.
Ca o coincidenta interesanta, in 2005, Ilie Sarbu a fost acuzat de un fost ofiter de Securitate ca a executat misiuni in Italia, ca ofiter acoperit al Directiei de Informații Externe a dictaturii comuniste si a fost ulterior preluat de SIE. In 1999, Sorin Grindeanu a avut o bursa Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna – Italia. Conform analistilor politici, Sorin Grindeanu a fost promovat in partid tocmai de fostul lider al PSD Timis, Ilie Sarbu. (V.E.)